Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΝΑ ΑΡΧΙΝΙΣΕΙ!




Μεγάλωσα με παραμύθια!Με  πραγματικά παραμύθια περιπετειώδη ,τρυφερά ,αισιόδοξα αφού πάντα την πάθαινε ο ΚΑΚΟΣ της ιστορίας ή καλύτερα ο ΑΝΤΙΗΡΩΑΣ.Τα διάβαζα και τα ξαναδιάβαζα και δεν βαριόμουνα να δικαιώνομαι κάθε φορά που την πάθαινε η κακιά μητριά της Χιονάτης,η μητριά της σταχτοπούτας,ο κακός ο λύκος της κοκκινοσκουφίτσας και όλοι αυτοί που παίδευαν τους πρωταγωνιστές του παραμυθιού και εκείνοι καρτερικά περίμεναν την δικαίωση.
Το παιδικό μυαλό ξεγελιέται από την αθωότητά του και πλάθει τις δικές του μικρές ιστορίες ,τα παραμύθια του ,αυτά που του δικαιολογούν μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να εξηγήσει.

Τα έφερε έτσι δικό μας παραμύθι που μεγάλωσα τα παιδιά μου μέσα στην μεγάλη αλήθεια της διαφορετικότητας  .Εκπαιδεύτηκα και εκπαίδευσα και άλλους να την αποδέχονται με αγάπη και τρυφερότητα και όχι οίκτο. Πάντα κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις .Νόμος της ζωής . Αδιαπραγμάτευτος και πολλές φορές ακατανόητος.
Ευτυχώς η καλή νεράιδα του παραμυθιού φρόντισε να περιστοιχίζομαι από  ανθρώπους εκπαιδεύσιμους γύρω μου ή με προίκισε με το ταλέντο να εκπαιδεύω αποτελεσματικά . Όσοι τουλάχιστον επέλεξαν να δεχτούν την πρόκληση παρέμειναν στο παραμύθι .Οι υπόλοιποι ,οι απέξω, κάποιοι ''ευνοημένοι ''της ζωής,οι δήθεν ανθρωπιστές και φιλέυσπλαχνοι συνομώτησαν μυστικά με τους΄΄κακούς'' να μας ταλαιπωρούν. Αλλά όταν είσαι πριγκίπισσα ακόμη και να σε βάλουν να κοιμηθείς δίπλα στις στάχτες ,ή στο σπιτάκι των νάνων παραμένεις πριγκίπισσα και φτιάχνεις τόσο όμορφη την καθημερινότητά σου που η κακιά μητριά καταλήγει με ψυχοφάρμακα. Αυτά βέβαια δεν τα γράφουν τα παραμύθια για ευνόητους λόγους.

Και όταν είσαι πρίγκιπας, αν και περιφέρεσαι σαν μεγεμένος βάτραχος ,εξακολουθείς να φοράς το στέμα σου.

 

Ο Οδυσσέας ήταν πάντοτε αποδεχτός από όλους ,τουλάχιστον αυτούς που ήθελα να υπάρχουν στην ζωή μου.Τα παιδιά μου αλλά και τα παιδιά των φίλων μας ήταν πολύ προστατευτικά απέναντί του ακόμη και όταν ο Οδυσσέας έκανε τα μικρά του ατοπήματα. Ξέρετε!δαγκωματίες ,τράβηγμα μαλλιών ,τσιμπήματα...αλλά όλοι είχαν καταλάβει ότι αυτά ήταν επικοινωνία και ποτέ κανένας δεν σκέφτηκε να τον χτυπήσει ,να τον σπρώξει σαν να είχανε κάνει μια κρυφή συμφωνία να υπερβαίνουν την παιδικότητα τους.


Ο Οδυσσέας ήταν γρήγορος στις αντιδράσεις του όταν ήταν να ''βουτήξει'' παιχνίδι ή παιδί που περνούσε από δίπλα του.Η καριέρα που θα μπορούσε να κάνει με επιτυχία πέρα από αυτήν του Πάπα (που θα σας διηγηθώ άλλη φορά τα παρασκήνια)ήταν αυτή του πορτοφολά .Εκ' διαμέτρου αντίθετες καριέρες αλλά το θέμα είναι κανείς να κάνει σωστή χρήση των ταλέντων του .Ενώ τρέχανε λοιπόν τα παιδιά από δίπλα του ο Οδυσσέας βούταγε τα μαλλιά τους όπως είχαν πιαστεί του Αβεσσαλώμ από το δέντρο.Η αντίδρασή τους στον τυφώνα που τους είχε χτυπήσει ήταν ένα'' Ωχ .Όχι Οδυσσέα''.Κάθε παιδί που γεννιόταν μετά τον Οδυσσέα ήταν σαν να είχε γραφτεί στο DNA τους η κατανόηση και ο σεβασμός που έπρεπε να δείχνουν στον αδερφό τους.Η ΑΓΑΠΗ αυτονόητη, η ΖΗΛΕΙΑ εξορισμένη και ο Οδυσσέας μας ο μαγεμένος πρίγκιπας του παραμυθιού που μπορεί να μην μιλούσε αλλά εκφραζόταν με τόσους άλλους τρόπους που μας εντυπωσίαζαν όλους.

Κάποιο βράδυ , βλέποντας τους δύο μικρότερους γιους μου να παίζουν (τότε ηλικίας 6 και 4) κρυφάκουσα το σενάριο του Μιχάλη και το δικό του παραμύθι.Με λίγα λόγια εξηγούσε στον Φίλιππο ότι ο Οδυσσέας ζούσε σε έναν άλλο πλανήτη και σε ένα διαστημικό ταξίδι με το διαστημόπλοιο των γονιών του προσγειώθηκαν στην Γη αλλά την ημέρα που ήταν να φύγουν δεν παρατήρησαν ότι ο Οδυσσέας δεν είχε επιβιβαστεί και έφυγαν μακρυά.Έτσι η οικογένειά μας έκανε παιδί της τον Οδυσσέα και τον αγάπησε υπερβολικά πολύ .
Η ταινία HOME ALONE είναι πλέον ξεπερασμένη!Η νέα ταινία είναι EARTH ALONE.Πρωταγωνιστής της καρδιάς μας ο Οδυσσέας Καρύδης και συμπρωταγωνιστές τα αδέρφια του .Ίσως η εκδοχή του Μιχάλη να δίνει και μία εξήγηση στο ότι ο Οδυσσέας πάσχει από κάτι που δεν έχει βρεθεί. Δεν υπάρχει διάγνωση!

Νομίζω τελικά οτι τα παραμύθια όχι μόνο μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητά μας ,δίνουν εξηγήσεις στα αμέτρητα γιατί μας αλλά και προσθέτουν μαγεία και αισιοδοξία για ένα ΤΕΛΟΣ ΚΑΛΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ.Να γιατί αγαπώ τα παραμύθια και περιμένω τα μάγια να λυθούν και το  φως να πάρει την θέση που του αξίζει!
ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ...ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΟΥΝ  ΤΟ ΓΙΑΤΙ!

9 σχόλια:

  1. Αδύνατο να σχολιάσω! Τάχεις πει ΌΛΑ! Με γλώσσα κοφτερή και απαλή, ανάμεσα σε παραμύθια και αλήθειες. ΜΕ ΓΕΝΑΙΟΤΗΤΑ. Κατάφερες να με κάνεις να διανύσω εν ριπή οφθαλμού απίθανες αποστάσεις ανάμεσα σε λογικούς λαβυρίνθους και δύσκολες περιπέτειες του ψυχισμού, και τελικά με αφόπλισες και με παρέδωσες αμαχητί, σχεδόν σε κάθε αποστροφή του λόγου σου, δεμένη χειροπόδαρα σε καθεστώς ιλιγγιώδους Συγκίνησης! Υποκλίνομαι! Έχεις ήδη όλο το Υλικό που κατασκευάζει το Θαύμα. Είναι Εκείνο που συνθλίβει και κάμπτει τα σπλάχνα του Θεού. Είμαι σίγουρη ότι θα τόχεις το Θαύμα σου. Λουσμένο στο Φως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τατιάνα μου,πάντα δίνεται μια αφορμή για σκέψη και προληματισμό.Υπάρχουν άνθρωποι που με θεωρούν ότι αιθεροβατώ και ότι πρέπει να είμαι λίγο πιο προσγειωμένη.Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι έχω πλήρη επίγνωση των πραγμάτων και οτι η στάση ζωής είναι επιλογή και όχι αφέλεια.Κάθε βράδυ λοιπόν εγώ ανεβαίνω πάνω στο μαγικό χαλί με τα παραμύθια και διανύω αποστάσεις χώρου,χρόνου και ψυχής.Έτσι απλά γιατί το θέλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις μέσα σου Δράση, κι έχεις ν αντλήσεις. Είσαι "Πλούσια"! Αυτό το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά! Μας έρχονται πράγματα. Από ροδοπέταλα στο κεφάλι μέχρι..Οβίδες. Έχουμε Επιλογή στον τρόπο που θ αντιμετωπίσουμε αυτά. Ο καθένας έχει ένα δικό του τρόπο στα πράγματα. Είναι αυτός ο τρόπος σου ν αντιμετωπίζεις τη ζωή, και είναι αξιοθαύμαστος! Προσωπικά μου πάει πολύ αυτός ο τρόπος καθώς είμαι φύσει Αισιόδοξη και επίσης μ αρέσουν τα παραμύθια. Τα θεωρώ κακοκρυμμένες Αλήθειες. Έχεις αστείρευτη Ενέργεια Αγάπης. Έχεις να δώσεις - δίνεις πολλά και όποιος δίνει- μ έναν παράξενο τρόπο- γεμίζει! Έτσι λειτουργεί η Αγάπη.

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλό, νομίζω ότι έχεις βελτιωθεί επικίνδυνα, γράψε βιβλίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΟΤΙ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΙΩΝΩ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΘΕΛΩ,ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ ΜΟΥ

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό ακριβώς που κανεις να εχεις εκπαιδευτεί και να εκπαιδευεις και αλλους... είναι το μυστικό που σε κανει να βλεπεις τα πραγματα μεσα απο της αλήθειες των παραμυθιών..συνέχισε έτσι και ασε τους άλλους να αναρωτιούνται που βρίσκεις την δύναμη..δεν θα το μαθουν ποτέ αν δεν εκπαιδετούν και αυτοί.....γιατι ακριβώς τους λείπει η ΠΑΙΔΕΙΑ..!!!εσύ συνεχισε την καλη εκ..παιδευση!!!φιλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.ΛΙΓΟ ΕΠΙΠΟΝΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ...ΑΛΛΑ ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΝΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΕΙ.ΦΙΛΙΑ

      Διαγραφή